“Jezelf blijven ontwikkelen is nodig”

“Toen ik klaar was met de opleiding mbo levensmiddelentechnologie solliciteerde ik 27 jaar geleden bij MSD. Ik kon aan de slag als operator in de productie. Op dat moment was ik één van de eersten die met dat diploma op zak hier aan de slag kon. Helemaal aansluiten deed het immers niet, maar er was wel overlap: ik had kennis van procestechniek, kwaliteitszorg en meet- en regeltechniek bijvoorbeeld. Daar kon ik prima mee uit de voeten.

In de loop der tijd ben ik vervolgens doorgegroeid: verschillende functies, van operator tot mijn huidige functie van ‘operational coach’: een rol waarin ik wel meedraai in de productie, maar ook het team aanstuur. Ook heb ik me verbreed, want hoewel ik nu coach ben bij een verpakkingsafdeling, heb ik eigenlijk alle productie- en verpakkingsafdelingen in Haarlem al gezien. In de loop der jaren heb ik me daarnaast door cursussen en trainingen flink kunnen ontwikkelen.

Jezelf blijven ontwikkelen is overigens ook wel nodig. Je krijgt hier namelijk nooit de kans om ‘in te dutten’. Steeds zijn er nieuwe ontwikkelingen, projecten, veranderingen en nieuwe uitdagingen, waarmee we als één team aan de slag moeten. Stress heeft een negatieve bijklank, ik hou van de hectiek van dit werk.

Daarom werk ik hier ook al zo lang. Ik werk lekker dichtbij huis, maar er zijn nog veel redenen bijgekomen waardoor ik hier altijd wil blijven werken. De open sfeer bijvoorbeeld: we zijn eerlijk tegen elkaar. En er heerst een prettige ‘je & jij-cultuur’: de hiërarchie is er wel, maar die proef je niet.

En ja: het is hectisch en druk. Ik geef veel voor de zaak, maar MSD geeft ook veel terug. Geven en nemen. Als leidinggevende werk ik ook in die geest. Als een teamlid een probleem heeft, doe ik alles wat ik kan om hem of haar te helpen.

Wat me ook zo aanspreekt aan dit werk is dat we iets doen waarmee we de maatschappij écht helpen. Vaak wordt het ook heel concreet. Zo hebben we eens de productie van een nieuw geneesmiddel opgeschakeld, omdat een jong patiëntje het hard nodig had. In no time waren de eerste verpakkingen klaar en de volgende dag kon de arts er al over beschikken. Dat voelt goed. De betrokkenheid van collega’s – met elkaar én met MSD – is hoog, dat merk je op zo’n moment nog eens extra!”

Joris Kesseler is Operational Coach IPT Blister bij MSD in Haarlem