“Biologicals tegen ziektes ontwikkelen, dat is mijn droom”

“Het was altijd mijn droom om immunotherapieën te ontwikkelen tegen ziektes. Het immuunsysteem is en blijft een mysterieus iets: hoe mooi het werkt als het goed gaat én het is fascinerend wat er gebeurt als het foutgaat. Daarop ingrijpen is mijn drive.

Sinds januari 2016 werk ik bij MSD Animal Health in Boxmeer als projectleider bij Global Swine R&D. Ik houd me bezig met de ontwikkeling van vaccins voor varkens. Van de ontwikkeling van concepten tot en met het moment dat vaccins op de markt komen én daarna. Een heel breed speelveld, wat al begint bij het in beeld brengen van het probleem, tot en met het op de markt brengen van een effectief en commercieel gezond product.

Ik vergelijk het wel eens met een eigen kindje. Vanaf de geboorte ben je bij alle levensfases betrokken. Als het goed gaat met je kind is dat genieten, maar soms moet je ook problemen en ‘kinderziektes’ oplossen.

Wat me zo fascineert in dit werk is de diversiteit. Bij alle fases van ontwikkeling zijn collega’s betrokken met verschillende achtergronden en opleidingen. Of het nu gaat om de conceptontwikkeling, het uitwerken van het productieproces óf het aanvragen van een patent: elke discipline brengt zijn eigen vaardigheden met zich mee. Ik mag als projectleider teams aansturen en in elke fase de juiste expertise erbij zoeken.

Ik ben van huis uit veterinair immunoloog en viroloog. Ook mijn promotieonderzoek heb ik op veterinair immunologisch gebied gedaan. Daarna heb ik toch vooral in de humane kant gewerkt. Enerzijds omdat je daar ook met kennis van de dierenwereld veel kunt, maar ook omdat de mogelijkheden er groter zijn, althans in de academische wereld.

In de commerciële wereld, zoals bij MSD, is dat anders. MSD Animal Health is een van de grootste vaccinproducenten ter wereld. Een multinational waar allerlei nationaliteiten rondlopen en je achtergrond minder belangrijk is dan wat je kúnt: er is hier echt ruimte voor innovatie, creativiteit en teamwork. Het verschil met werken in de academische wereld is dat je daar heel gefocust bent op een klein deelgebied en heel gedetailleerd bezig bent. In een bedrijf moet er natuurlijk een commerciëel interessante basis zijn. Als je dan een goed idee hebt, zijn er geen grenzen!

Ik ben nog niet zo lang in dienst, maar ik merk dat het bedrijf echt in mensen investeert om zichzelf te verbeteren. En ik zie ook dat de drive om de samenleving te helpen hier prioriteit heeft. Geneesmiddelen maken we voor mensen en dieren, niet voor de winst. En dan volgen de inkomsten vanzelf, zoals George Merck al zei.

Wat me positief verrast heeft bij MSD is de openheid van collega’s en de bereidheid om te helpen. In het begin heb ik heel veel moeten leren over het bedrijf, want het is zo groot en divers en toch ook best ingewikkeld… Maar iedereen is enorm behulpzaam!”

Basav Nagaraj is associate principal scientist, Global Swine R&D Biologicals bij MSD Animal Health in Boxmeer