Patiëntenperspectief

In de huidige projecten voor waardegedreven zorg streven we samen met andere zorgpartners vooral naar optimalisatie van het medische beslissingsproces om relevante waarde voor patiënten te leveren. Onderstaand voorbeeld over patiëntenperspectief toont hoe MSD Nederland dit met succes in de praktijk brengt.

Als MSD bieden we innovatieve behandelingen voor diverse ziektebeelden en streven we naar een betere kwaliteit van leven voor patiënten, zoals ook voor mensen met kanker. Maar wat is nu die betere kwaliteit van leven? Hoe ervaart de patiënt dat nu echt? Dat weten we alleen maar door te luisteren naar patiënten. En dat doen we samen met patiëntenorganisaties. Luisteren, dat is het begin!

Zo hebben we samen met Longkanker Nederland het eerste ‘Patient Input Forum’ georganiseerd. Tijdens dit groepsgesprek met patiënten die de diagnose longkanker hebben gekregen, kregen we  nog beter inzicht in de behoeften van deze patiënten. Geen vragen over de geneesmiddelen van MSD, maar vragen aan de hand van de patientjourney, zoals bijvoorbeeld hoe de zorg wordt ervaren, waar ligt de informatiebehoefte over het ziektebeeld en behandeling etc. Hieruit kwamen mooie inzichten die ons leren wat ook MSD als geneesmiddelenontwikkelaar kan verbeteren.

Het initiatief van het ‘Patient Input Forum’ wordt omarmd door zowel de patiëntenorganisatie Longkanker Nederland als door de patiënten zelf. Samen praten over het leven met longkanker en luisteren naar elkaar gaf inspiratie, steun en ideeën om op bepaalde vlakken in de zorg verbeteringen door te voeren. Voor MSD betekent dit dat we de ideeën gaan omzetten naar concrete acties en dit zullen terugkoppelen aan de patiënten.

MSD hecht veel waarde aan het patiëntenperspectief en zal vervolg geven aan dit eerste ‘Patient Input Forum’, want luisteren is van levensbelang!