Day 3: een simpel geheugensteuntje voor het controleren van je borsten

March 3, 2023

Share this article

Nieuwe campagne moet helpen bij vroege opsporing van borstkanker


Utrecht/Haarlem, 28 februari 2023 – De meeste vrouwen weten het eigenlijk wel: zelfonderzoek kan helpen bij het tijdig opsporen van borstkanker. Toch doet 62% van de vrouwen dit niet regelmatig. Daarom moet een simpel geheugensteuntje ervoor zorgen dat een maandelijkse borstcontrole een gewoonte wordt.


Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort onder vrouwen: 1 op de 7 vrouwen krijgt er ooit mee te maken. Gelukkig is er vaak veel mogelijk als je er tijdig bij bent. Het helpt om regelmatig je borsten controleren. Veel vrouwen weten dat wel, maar het regelmatig doen van een zelfcheck zit nog onvoldoende in hun systeem. Ook weten ze niet altijd hoe ze hun borsten moeten controleren.

Daarom lanceren Borstkankervereniging Nederland en MSD ‘Day 3’:  een geheugensteuntje om elke 3e dag van elke maand borsten te controleren. Een eenvoudige gewoonte met een grote impact. Want hoe beter vrouwen hun borsten kennen, hoe makkelijker zij veranderingen kunnen opmerken die kunnen duiden op borstkanker.

Waarom dag 3?
Als je goed kijkt, zit er in het getal 3 een paar borsten verstopt. Je moet de 3 gewoon een kwartslag draaien. En als je dat eenmaal ziet, dan blijf je het zien. Zo wordt het getal 3 een geheugensteuntje om jezelf elke maand te onderzoeken.

De campagne wordt gelanceerd op 3 maart, de start van de awareness maand voor triple-negatieve borstkanker (TNBC). “Deze vorm van kanker komt vaker voor bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn en is vaak agressiever dan andere vormen van borstkanker,” aldus Cristina Guerrero Paez, directeur van Borstkankervereniging Nederland. “Er vroeg bij zijn is altijd belangrijk – en bij dit type borstkanker nog meer. Zelfonderzoek speelt hierbij een essentiële rol omdat de meeste vrouwen vanwege hun leeftijd nog niet voor het bevolkingsonderzoek worden opgeroepen.”

De campagne wordt gelanceerd in samenwerking met Flair, Libelle en Ouders van Nu. Ook zullen verschillende ambassadeurs, zoals Chimène van Oosterhout, Bettina Holwerda en Liesbeth Rasker, hun volgers wijzen op Day 3. Via verschillende social mediakanalen worden vrouwen vanaf nu elke derde dag van de maand via verschillende kanalen herinnerd aan het belang van de zelfcheck.

Online reminder
Voor wie het zeker niet wil vergeten, is er ook een online reminder waarmee Day 3 via één simpele klik elke maand in je agenda verschijnt. Voor de rest van je leven. Ook kunnen vrouwen de Day 3 reminder delen via hun social media of Whatsapp met hun vriendinnen, zussen, moeders en collega’s.

“Wij werken elke dag aan nieuwe behandelingen tegen kanker, maar die zijn het meest doeltreffend als je er snel bij bent. Het voorkomen en vroeg opsporen van kanker is daarom onmisbaar. Day 3 kan dus echt levens redden,” vertelt Caroline Doornebos, medisch directeur bij MSD Nederland. “Uiteraard hebben we zelf al onze collega’s een agenda-reminder gestuurd om ze elke 3e dag van de maand aan Day 3 te herinneren. We roepen andere bedrijven op om hetzelfde te doen. Als we met zo’n simpel geheugensteuntje één leven kunnen redden is de campagne wat mij betreft al geslaagd.”

Meer informatie
Op deze pagina is meer informatie te vinden over de campagne. Hier is ook een agendareminder te downloaden om maandelijks herinnerd te worden aan Day 3.