Onderzoek met immuuntherapie bij blaaskanker

Klinisch onderzoek

Klinische onderzoeken zijn medisch-wetenschappelijke onderzoeken die nodig zijn om te kijken of nieuwe medicijnen goed werken. Als u de diagnose prostaatkanker of blaaskanker heeft gekregen kan het zijn dat u in aanmerking komt voor een van deze onderzoeken (zie hieronder voor meer informatie).  De informatie uit deze onderzoeken is belangrijk voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen tegen deze ziekten. Hiermee kunnen toekomstige patiënten beter worden geholpen.

Een van de geneesmiddelen die op dit moment wordt onderzocht in Nederland bij o.a. prostaat- en blaaskanker is pembrolizumab. Pembrolizumab is een vorm van immuuntherapie. Dat is een behandeling waarbij het eigen afweersysteem wordt ingezet tegen kanker. Het helpt het afweersysteem bij het herkennen en het bestrijden van de kankercellen in het lichaam.

Kankercellen zijn ons lichaam soms ‘te slim af’ omdat ze trucs gebruiken om te overleven. Daarom worden in huidige onderzoeken vaak meerdere kankermedicijnen, met verschillende werking, met elkaar gecombineerd. Zo wordt bijvoorbeeld chemotherapie, dat direct werkt op de celdeling van de tumor, gecombineerd met immuuntherapie, die via het afweersysteem schade toebrengt aan de tumor. Ook kan immuuntherapie gecombineerd worden met andere medicijnen zoals olaparib of lenvatinib, die weer op andere manieren zorgen dat de tumor niet meer goed kan groeien.

Lopende onderzoeken bij blaaskanker in Nederland

LEAP 011

Patiënten die in aanmerking komen voor dit onderzoek zijn patiënten met gevorderd of uitgezaaide blaaskanker die de standaard cisplatinum of platinum chemotherapie niet kunnen verdragen en die nog niet eerder behandeld zijn met een systemische therapie.

In dit onderzoek vergelijken we een behandeling met immuuntherapie (pembrolizumab) in combinatie met lenvatinib, met een behandeling met immuuntherapie (pembrolizumab) met placebo.

Er zijn bepaalde voorwaarden om mee te kunnen doen aan dit onderzoek. Voor meer informatie hierover kunt u in contact gebracht worden met een van de deelnemende ziekenhuizen bij u in de buurt. Klik op een van de onderstaande ziekenhuizen om meer informatie op te vragen.

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met researchoncologieinterne@amphia.nl

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met interne.oncologie@erasmusmc.nl

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met y.visser@hagaziekenhuis.nl

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u telefonisch contact opnemen via 043-3876400

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met n.schollaert@antoniusziekenhuis.nl

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met trailsoncologie@viecuri.nl