MSD investeert opnieuw 50 miljoen euro in biotech in Oss

OSS – Vorig jaar zomer haalde MSD het nieuws toen bekend werd dat het bedrijf 50 miljoen euro ging investeren in de biotech-productie in Oss. Deze week werd bekend dat die investeringen op de biotech-locatie een stuk hoger gaan uitvallen.

Oss speelt een belangrijke rol binnen de wereldwijde productie van MSD. Op twee locaties in Oss (Moleneind en De Geer) beschikken we over ‘state of the art’ faciliteiten voor hoogwaardige productie, met unieke technologieën. In oktober 2014 konden we een state-of-the-art fabriek van 70 miljoen euro in gebruik nemen op locatie Moleneind. Deze week werden de nieuwste plannen bekend voor MSD Biotech op locatie De Geer in Oss. Meest opvallende feit is dat MSD in totaal geen 50 maar 100 miljoen euro gaat investeren in faciliteiten voor de biotechnologische productie van geneesmiddelen.De investering die vorig jaar werd aangekondigd wordt besteed aan het loskoppelen van MSD en Aspen. Zo heeft MSD straks de utiliteiten voor de productie – zoals proceswater, koelwater en perslucht – in eigen beheer. Tussen de twee hypermoderne fabrieken op De Geer is een gebouw speciaal voor deze utiliteiten momenteel in aanbouw. Ook bouwt MSD Biotech een eigen magazijn met clean rooms dat in 2017 klaar moet zijn.

Uitbreiding van productie
Dat MSD opnieuw 50 miljoen gaat investeren heeft te maken met de productiecapaciteit. Die werd een paar jaar geleden al eens vergroot en het is nu de bedoeling om de huidige fabrieken nog verder uit te breiden. Nieuw is de keuze voor kleinere en zogenaamde ‘single use’ bioreactoren: omdat processen veel efficiënter worden en omdat we met deze nieuwe technologie veel flexibeler zijn en kunnen besparen op het schoonmaakproces van de ultramoderne machines. De totale investering van MSD Biotech Oss sinds vorig jaar komt daarmee op 100 miljoen euro.