MSD for Mothers. Juist op moederdag!

Op zondag 14 mei as. vieren we moederdag. Voor alle moeders op de wereld. En we staan stil bij het werk van MSD for Mothers, omdat nog steeds elke twee minuten ergens op de wereld een vrouw overlijdt door complicaties tijdens haar zwangerschap of bevalling. Het grootste risico lopen vrouwen in ontwikkelingslanden. Voornaamste oorzaken van overlijden: ernstige bloedingen na de bevalling en zwangerschapsvergiftiging.

Met de juiste middelen kunnen ernstige bloedingen en zwangerschapsvergiftiging behandelbare complicaties worden in plaats van de oorzaak van overlijden.

 

MSD for Mothers is in 2011 gestart met als opdracht om de wereldwijde moedersterfte terug te dringen. MSD stelt hiervoor 500 miljoen dollar beschikbaar over een periode van 10 jaar. Samen met partners heeft MSD for Mothers grote stappen gezet. Zo zijn meer dan 10.000 gezondheidswerkers getraind, hebben meer dan 6 miljoen vrouwen inmiddels toegang tot betaalbare gezondheidszorg en anticonceptie, en is de kwaliteit van meer dan 2.500 gezondheidscentra verbeterd.

Maar nog steeds overlijden elk jaar bijna 300.000 vrouwen tijdens hun zwangerschap of bevalling. Het werk van MSD for Mothers en al haar partners blijft dus nodig. En juist in deze meimaand willen daar onze aandacht op vestigen. Omdat elk kind een moeder verdient, en omdat geen enkele moeder zou moeten overlijden terwijl ze leven geeft.

Bekijk deze indrukwekkende video en zie waarom we wereldwijd doorzetten tot moedersterfte tot het verleden behoort.