Mectizan Donatie Programma levert bijdrage aan uitroeien olifantsziekte in Togo en MSD helpt met mectizan donatie mee aan nieuw wereldrecord

World Health Organization bevestigt officieel dat olifantsziekte (lymphatic filariasis) niet meer voorkomt in Togo. Dit is mede het gevolg van het Mectizan Donatie Programma waar MSD in participeert. Daarnaast heeft MSD met een donatie van Mectizan (ivermectine) er aan bijgedragen dat Uniting to Combat Neglected Tropical Diseases een nieuw wereldrecord heeft gevestigd.

Haarlem, dinsdag 9 mei 2017 – De World Health Organization (WHO) heeft bekend gemaakt dat olifantsziekte (lymphatic filariasis) niet langer meer voorkomt in Togo (West-Afrika). MSD is verheugd dat we via onze participatie in het Mectizan Donatie Programma (MDP) daar een grote bijdrage aan hebben kunnen leveren. We hebben president Faure Gnassingbé dan ook van harte gefeliciteerd met dit nieuws. Daarnaast feliciteert  MSD ook het collectief Uniting to Combat Neglected Tropical Diseases met hun vestiging van een nieuw wereldrecord medicijndonatie. Door zelf 4 miljoen doseringen ivermectine tabletten te doneren hebben we bijgedragen aan dit mooie initiatief ter gelegenheid van het vijf-jarig bestaan van het collectief.

 Olifantsziekte uitgeroeid in Togo

Togo is het eerste land in Afrika waarvoor de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) de verificatie heeft gegeven dat olifantsziekte daar is geëlimineerd. In april heeft het samenwerkingsverband van GSK, het Mectizan Donatie Programma (MDP) en MSD President Faure Gnassingbé, de regering en de inwoners van Togo gefeliciteerd met de succesvolle bestrijding van dit volksgezondheidsprobleem.

Olifantsziekte is een verminkende aandoening die wordt veroorzaakt door een parasiet die overgedragen wordt door muggenbeten. Volgens de WHO is olifantsziekte geconstateerd in 73 landen en zijn naar schatting 120 miljoen mensen besmet met deze parasiet. Langdurige, chronische infecties kunnen schade veroorzaken aan het lymfatisch stelsel, waardoor ledematen, borsten en genitaliën ernstig en onomkeerbaar opgezwollen kunnen raken.

Record aantal ivermectine tabletten gedoneerd

Ivermectine, het middel tegen rivierblindheid en olifantsziekte dat in Haarlem geproduceerd wordt, maakt deel uit van een nieuw wereldrecord. Guiness World Record erkende op 18 april het record van Uniting to Combat Neglected Tropical Diseases. Dit collectief wist in 24 uur tijd 207 miljoen medicijnen gedoneerd te krijgen – waaronder ivermectine.

MSD doneerde 4 miljoen doseringen ivermectine als onderdeel van de recordpoging, die werd gedaan om de vijfde verjaardag kracht bij te zetten van de collectieve inzet om verwaarloosde tropische ziekten aan te pakken. In de verklaring, die in 2012 in Londen werd getekend, zetten partners zich in om in 2020 tien specifieke aandoeningen uit te roeien.

Over het Mectizan Donatie Programma

In 1987 heeft MSD het Mectizan Donatie Programma opgezet. In Haarlem staat de enige fabriek ter wereld waar het geneesmiddel ivermectine wordt geproduceerd, dat rivierblindheid en olifantsziekte helpt voorkomen. Via dit programma geeft MSD al 30 jaar lang kosteloos ivermectine voor de behandeling van rivierblindheid aan miljoenen mensen in Afrika, Latijns-Amerika en Jemen. In totaal gaat het hier om meer dan 3 miljard behandelingen.

De aanpak van rivierblindheid levert concrete resultaten op. In juli 2016 werd Guatemala het vierde land achter Columbia (2013), Ecuador (2014) en Mexico (2015) waar de WHO bevestigde dat rivierblindheid helemaal uitgeroeid is.

Nobelprijs

In 2015 werd bekend dat de Ier William C. Campbell  de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde gewonnen heeft. Dr. Campbell, die ruim 30 jaar als onderzoeker voor MSD werkte, deelt de prijs met de Japanner Satoshi Omura. Samen stonden zij aan de oorsprong van ivermectine.