“Value Based Healthcare werkt alleen als alle spelers in het zorgveld een rol spelen”

Twee jaar geleden kwam ik met mijn familie in Nederland aan. Na in verschillende landen voor MSD te hebben gewerkt, voelden we ons al snel thuis en vanaf het begin hebben van ons nieuwe thuisland gehouden. Nederlanders zijn open, tolerant en innovatief en Nederland is een zeer goed georganiseerd land, met een fantastische infrastructuur en in het bezit van een van de beste gezondheidszorgsystemen ter wereld. Ook vanuit professioneel oogpunt vind ik het geweldig om juist nu in Nederland te zijn, want dit is bij uitstek een land waar value-based healthcare – op waarde gebaseerde gezondheidszorg – terrein aan het winnen is. En dat is een goede zaak!

Dit klinkt allemaal heel positief, maar als Algemeen Directeur van een innovatief geneesmiddelenbedrijf ervaar ik ook een potentieel gevaarlijk nadeel in dit prachtige land. In andere landen lijken andere spelers in het zorgveld meer waardering te hebben voor de rol die geneesmiddelenbedrijven spelen. Elders beschouwt men ons als een volwaardige partner in de zoektocht naar een toekomstbestendig, duurzaam gezondheidszorgsysteem. Maar in Nederland worden we nog steeds gezien als ‘slechts een leverancier’, en minder als een partner.

Ik ben ervan overtuigd dat dit in de nabije toekomst kan veranderen. Net zoals de Nederlandse gezondheidszorg zal moeten veranderen om op lange termijn duurzaam te blijven. Inzoomend op value-based healthcare: ik denk dat de VBHC-manier van werken leidt tot kwalitatief betere en betaalbare zorg. Maar om die aanpak te laten slagen moeten we wél samenwerken. Alle spelers in het zorgveld moeten een rol spelen.

De drive om van toegevoegde waarde te zijn voor zorgprofessionals en voor mensen die zorg nodig hebben, was al onderdeel van het DNA van MSD lang voordat Michael Porter het concept van VBHC in 2006 uitvond. Nu value-based healthcare internationaal steeds beter van de grond komt, willen wij heel graag bijdragen aan dit veelbelovende concept, zodat mens en maatschappij daarvan kunnen profiteren.

Momenteel ondersteunt MSD VBHC al op verschillende manieren. Onze geneesmiddelen en vaccins spelen een grote rol bij het creëren van waarde voor de patiënt en zijn daarmee zonder twijfel ‘onderdeel van VBHC’. Maar er is meer. MSD heeft bijvoorbeeld ‘Calpro@home’ geïnitieerd. Samen met ziekenhuizen bieden wij praktische kits die mensen met IBD (inflammatory bowel disease) gebruiken om calprotectine-niveaus thuis te meten. Ze gebruiken een app om de resultaten te delen met de zorgprofessionals bij wie ze onder behandeling staan. Regelmatige en tijdige fecale calprotectine-metingen kunnen helpen bij het voorspellen van ontstekingen en bijdragen aan proactieve preventie. En dat kan weer leiden tot minder ingrijpende interventies, minder ziekenhuisbezoeken en een efficiënter gebruik van medicatie. Met Calpro@home streeft MSD naar zowel het optimaliseren van gezondheidsresultaten, als het verlagen van behandelkosten.

Dit is maar één voorbeeld. Wij werken op dit moment aan veel meer van dit soort initiatieven. We geloven in VBHC, omdat het ons in staat stelt om punten met elkaar te verbinden. Tijden veranderen en naar mijn mening biedt het VBHC-denken een uitstekende manier om vooruit te komen. De geneesmiddelensector kan VBHC mede mogelijk maken en meehelpen om dit waardevolle proces verder te ontwikkelen, te helpen implementeren en te versnellen. Wat kunnen andere belanghebbenden van ons verwachten en waarom willen wij betrokken zijn?

Omdat wij de zorg voor patiënten en de uitkomsten van zorg willen verbeteren, omdat we partner willen zijn in het gezondheidszorgsysteem, omdat wij op het juiste moment, de juiste patiënt van het juiste geneesmiddel willen voorzien, omdat we ernaar streven dat onze geneesmiddelen en vaccins gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn, omdat wij deel willen uitmaken van de overgang naar op waarde gebaseerde betalingen, omdat we een ​​gezond innovatieklimaat willen waarborgen.

Wij hebben dit alles nodig, op weg naar een toekomstbestendig, duurzaam bedrijfsmodel. We hebben de tools en de vaardigheden en wij zijn van goede wil.

Ik wil ook transparant zijn over het feit dat dit alles ook in het belang van onze sector zelf is: wij willen dat onze innovatieve geneesmiddelen en vaccins hun werk kunnen doen! Het is in ons belang om de kosten te verlagen en de gezondheidszorg te verbeteren. Daarom ontdekken en ontwikkelen we niet alleen geneesmiddelen, maar richten we ons ook op preventie, bijvoorbeeld door vaccins uit te vinden en aan te bieden, en komen we met oplossingen die verspilling tegengaan en onder- of overbehandeling voorkomen.

Qua footprint is MSD het grootste geneesmiddelenbedrijf in Nederland. Meer dan 4000 vakbekwame medewerkers hebben als missie om mensen te helpen, zodat zij een beter en gezonder leven kunnen leiden. Zodat ze meer quality time kunnen doorbrengen met hun dierbaren en in staat zijn om zo veel, zo lang en zo gezond mogelijk deel te nemen aan de samenleving. In die zin zijn wij net als alle andere spelers in het zorgveld.

Iedereen met een belang in de gezondheidszorg is druk bezig om de puzzel goed te leggen. De geneesmiddelensector kan veel belangrijke stukjes van die puzzel op tafel leggen en zo onze partners in de gezondheidszorg helpen bij het creëren en verhogen van waarde voor patiënten. Onze gezamenlijke uitdagingen moeten we samen aangaan, door met elkaar te kijken naar dat wat wij allemaal willen: de kwaliteit en betaalbaarheid van de gezondheidszorg in Nederland optimaliseren.

De Noorse Kaja Natland (44) is Managing Director van MSD in Nederland. Na te zijn afgestudeerd als apotheker volgde ze managementcursussen in Oslo en Parijs. In 1996 startte ze haar internationale carrière bij MSD, waarbij ze werkte in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. In 2012 werd ze commercieel directeur van MSD in Rusland, in 2014 verhuisde ze naar Zuid-Afrika om MSD in dat land te gaan leiden en in 2016 begon Kaja Natland als hoofd van de Nederlandse organisatie.