Vaccins

ONZE VACCINS:

Pokken maakten ooit miljoenen dodelijke slachtoffers, maar tegenwoordig bestaat de ziekte niet meer. Ook polio is bijna van de aardbodem verdwenen. Dankzij vaccins maken mazelen, kinkhoest en de bof minder slachtoffers dan ooit. Dit alles was nooit mogelijk geweest zonder medisch wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek dat de weg wees naar de oorzaak van deze ziektes. En vervolgens ook naar een mogelijke oplossing: vaccins.

Vaccins beschermen

Vaccins maken het mogelijk dat we onszelf doeltreffend kunnen beschermen tegen ernstige ziekten zoals pokken, polio, rabiës, mazelen en vele andere.

Onderzoek blijft nodig. Want nog steeds worden mensen het slachtoffer van infectieziekten. Denk aan ebola en HIV. Daarom werken we aan de ontwikkeling van nieuwe vaccins die ziektes kunnen voorkomen.

Vaccins stimuleren immuniteit

De mensheid is eeuwenlang op zoek geweest naar een mogelijkheid om ziektes te voorkomen. Eerst ontdekten we dat virussen en bacteriën de oorzaak zijn van diverse ziektes. Die kennis maakt preventie mogelijk. Door het immuunsysteem te helpen. Dat stelt het menselijk lichaam in staat zichzelf te verdedigen tegen ziektekiemen. Het beschermt iets zeer belangrijks in ons leven: onze gezondheid.

Ons immuunsysteem leert virussen en bacteriën herkennen en onschadelijk te maken door met deze ziekteverwekkers in contact te komen. Van nature ontstaat immuniteit tegen veel bacteriën en virussen, maar vaak pas nadat zo’n ziekteverwekker ons eerst een keer ziek heeft gemaakt. Afhankelijk van de ziekte kunnen de gevolgen van het eerste contact met een virus of bacterie ernstig of zelfs dodelijk zijn. Vaccinatie helpt bij doeltreffende bescherming.

Wat is een vaccin?

Een vaccin wekt een immuunrespons op zonder je ziek te maken. Hierdoor ben je beter bestand tegen de ziekteverwekker. Een vaccin kan gemaakt zijn uit een aangepast stukje lichaamsvreemd materiaal, dat lijkt op de ziekteverwekker. Of het kan bestaan uit een afgezwakte vorm van de ziekteverwekker zelf. Het is ook mogelijk om een vaccin te maken uit de gifstoffen of de eiwitten die de ziekteverwekker aanmaakt.

Vaccins worden over het algemeen in de spier (bovenarm bij oudere kinderen en volwassenen en zijkant van het dijbeen bij zuigelingen) of vlak onder de huid geïnjecteerd. Sommige vaccins kunnen worden ingeslikt of via een neusspray worden toegediend.

De meeste vaccins worden toegediend aan (jonge) kinderen. Tijdens de zwangerschap  en de eerste maanden daarna wordt een baby beschermd door het immuunsysteem van de moeder. Daarna moet het immuunsysteem van de baby zelf de afweer verzorgen.

Door de vaccinaties binnen het Rijksvaccinatieprogramma wordt het immuunsysteem getraind om ziekteverwekkers van veel voorkomende kinderziektes onschadelijk te maken. Zo voorkomen we dat kinderen ziek worden en de ziekte zich kan verspreiden naar andere kinderen.

Maurice Hilleman: MSD-pionier in vaccins

Vaccins maken al heel lang een belangrijk deel uit van onze bedrijfsactiviteiten. En vandaag de dag worden veel van onze vaccins op de MSD locatie in Haarlem verpakt.

MSD collega Maurice Hilleman (1919-2005) speelde een essentiële rol bij de vele ontwikkelingen op het gebied van vaccins. In zijn hele carrière ontwikkelde hij meer dan veertig  vaccins voor zowel mens als dier. Hij wordt daarom beschouwd als de meest succesvolle ontwikkelaar van vaccins in de geschiedenis. En vandaag de dag is een flink aantal van de vaccins van Hilleman nog steeds in gebruik.

Rijksvaccinatieprogramma

Een aantal vaccins is door de overheid opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het RVP beschermt kinderen in Nederland tegen een aantal ernstige infectieziekten (onder andere polio, difterie, kinkhoest, bof , mazelen, rode hond en hersenvliesontsteking). Aan de vaccinaties die zijn opgenomen in het RVP zijn voor de burgers geen kosten verbonden.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is eindverantwoordelijk voor het gehele programma. De minister beslist welke vaccinaties in het programma worden opgenomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) heeft een centrale rol in het programma, dat verder wordt  uitgevoerd door consultatiebureaus, de Centra voor Jeugd en Gezin en de GGD’en.

Kijk voor meer informatie over het RVP op de website van het RIVM (www.rivm.nl).