FIBROSCAN

Hepatitis C is sinds een paar jaar met een kuur van een aantal maanden te genezen. Voor het bepalen van de therapie is het belangrijk om de conditie van de lever te kennen. Met de Fibroscan kan dit op een patiëntvriendelijkere manier dan met een leverbiopt, waarbij er een klein stukje lever van de patiënt wordt afgenomen. Met de Fibroscan wordt een echo gemaakt van de lever en dat gebeurt door de scope van de Fibroscan tegen de huid aan te plaatsen1,2.

Wat was het doel van de Fibroscan

Het doel van het project was om meer behandelaren de mogelijkheid te geven de patiëntvriendelijke Fibroscan te gebruiken. Patiënten hebben soms een bepaalde weerstand met betrekking tot medische onderzoeken. Door de laagdrempeligheid van de Fibroscan zijn patiënten mogelijk eerder bereid zich verder te laten onderzoeken, waardoor gepaste behandeling gestart kan worden. Met het gebruik van de Fibroscan kunnen ze eenvoudig de conditie van de lever bepalen3. Op deze manier draagt de Fibroscan bij aan een goede zorg voor Hepatitis C patiënten.

Welke oplossing werd ontwikkeld

De solution die hiervoor is ontwikkeld, is het op locatie onderzoeken van de lever met behulp van de Fibroscan. De Fibroscan is een medical device dat geproduceerd is door het bedrijf Echosens.
MSD heeft samen met een ziekenhuis een programma opgezet, waarbij patiënten worden opgespoord en met behulp van de Fibroscan.