MSD en Reuma

Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende reumatische aandoeningen. Artrose is een vorm van reuma die het vaakst voorkomt. De meeste mensen met reuma hebben last van pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Bewegen wordt moeilijk en dat brengt beperkingen met zich mee.

We weten nog niet wat de oorzaak is van reuma. Roken en overgewicht spelen een rol en er zijn sterke aanwijzingen dat reuma erfelijk is. Het is een chronische ziekte die nog niet te genezen is. Met een goede behandeling kunnen de klachten wel verminderen.

Wat doen wij tegen reuma

Immunologische aandoeningen zijn al jarenlang een belangrijk aandachtsgebied voor MSD. Samen met partners werken we aan oplossingen om de kwaliteit van leven van mensen met reuma te verbeteren en de zorg doelmatiger te maken. Zo ondersteunen we zorgverleners en mensen met reuma met voorlichtings- en informatiematerialen. Ook hebben we in samenwerking met zorgverleners CALM ontwikkeld. Aan de verpakking van geneesmiddelen wordt een sensor toegevoegd die onder andere de bewaarcondities monitort. Met deze intelligente sensortechnologie willen we goed geneesmiddelengebruik bevorderen.

Meer weten over reuma?

Meer informatie over de verschillende vormen van reuma, de symptomen en de oorzaken en de behandelmethodes kun je vinden via:

  • Reuma Nederland (https://reumanederland.nl)