MSD en Diabetes

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Momenteel hebben ruim één miljoen mensen in Nederland diabetes. Jaarlijks komen daar ruim 60 duizend mensen bij. Dat zijn er ongeveer 165 per dag.

Diabetes type 2

MSD zet vooral in op de behandeling van diabetes type 2, ook wel ‘ouderdomssuiker’ genoemd. Dit openbaart zich meestal pas later in het leven, en dan vooral bij 55-plussers. Hoe groot het probleem is blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC: één op de drie Nederlanders krijgt diabetes type 2 en de helft van de Nederlanders een voorstadium daarvan.
Van alle mensen met diabetes heeft overigens 90 procent type 2. Daarnaast lopen veel mensen in Nederland rond met diabetes type 2 zonder dat ze het weten. Het totale aantal mensen met diabetes ligt dus hoger. Omdat de klachten langere tijd vaag kunnen blijven wachten mensen met een bezoek aan de huisarts. Het niet onderkennen van diabetes type 2 kan gevaarlijk zijn en blijvende schade aanrichten in het lichaam (onder meer aan hart, bloedvaten, ogen en nieren).

Wat wij doen aan diabetes

Al bijna honderd jaar zetten we ons in voor goede diabeteszorg. Het huidige MSD in Nederland combineert de jarenlange ervaring van een aantal farmaceutische bedrijven, die allen hun sporen verdiend hebben op het gebied van productie, onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen voor de behandeling van diabetes.
In Oss startten we in 1923 met het winnen van insuline uit de alvleesklieren van varkens. Het toenmalige Organon had daarmee een wereldprimeur. Nog steeds is het toedienen van insuline een van de belangrijkste manieren om diabetes te behandelen, naast een behandeling met tabletten.

MSD aan basis DPP-4 remmers

Naast de bestaande behandelmogelijkheden van diabetes type 2 als insuline, metformine, sulfonylureumderivaten, thiazolidinedionen en GLP-1-analogen, werden er vanaf de jaren ’80 de zogenaamde DPP-4 remmers ontwikkeld. MSD stond aan de basis van deze ontwikkeling. De behandeling van diabetes type 2 via DDP-4 remmers werkt afhankelijk van de hoogte van de bloedsuikerwaarde. Ze verlagen dus alleen het bloedsuiker als het moet. Je kunt dat vergelijken met een thermostaat van de verwarming. De verwarming slaat ook alleen aan als het te koud wordt en slaat weer af als de temperatuur op peil is.

Meer informatie over diabetes
Meer informatie over diabetes kun je vinden via de websites van Diabetesvereniging Nederland en Diabetes Interactief Educatie Programma.

Bronnen:
– Volksgezondheidenzorg.info (huidige situatie diabetes mellitus, cijfers/context)
– Erasmus MC, nieuwsbericht 11 november 2015 (5419723)
– CBS, Steeds meer mensen met diabetes (nieuwsbericht 2014-46)