1891

In New York startte George Merck in 1891 een apotheek onder de naam Merck & Co. Het was de start van Merck & Co., Inc., Kenilworth, NJ, USA, het moederbedrijf van MSD.

Saal van Zwanenberg, eigenaar van Zwanenberg Slachterijen in Oss, start Organon. Het bedrijf start met de winning van insuline uit de alvleesklieren van varkens.

1923

1936

MSD begint met de synthese en productie van Vitamine B. Het zorgt al binnen enkele jaren  voor een sterke daling in het aantal mensen met een Vitamine B1 tekort ( ook wel bekend onder de naam beriberi).

George M. Merck, de zoon van de oprichter, krijgt van de Amerikaanse regering persoonlijk het verzoek om op grote schaal penicilline te gaan produceren.  Zo zorgt MSD dat 14,3 miljard eenheden van dit succesvolle antibioticum bij de gewonden van de Tweede Wereldoorlog terecht komt.

1943

1949

Mengvoederfabrikant Wim Hendrix in Boxmeer richt Laboratoria Nobilis op, de voorloper van Intervet, producent van diergeneesmiddelen.

MSD opent in Amsterdam een klein verkoopkantoor met tien medewerkers. Het is de eerste vestiging van MSD in Europa.

1954

1956

MSD verhuist van Amsterdam naar Haarlem, waar naast kantooruimte, ook laboratoria en productiefaciliteiten worden gebouwd op het terrein aan de Waarderweg in de Waarderpolder.

Na vele jaren van onderzoek introduceert Organon zijn eerste orale anticonceptiemiddel Lyndiol.

1962

1968

Organon introduceert de eerste spierverslapper Pavulon. Dit middel werd ook geproduceerd aan de Molenweg in Oss. Nog steeds is MSD daar gevestigd.

Opening van nieuwe gebouwen in Haarlem door prins Bernhard. Daarmee krijgt het terrein van MSD in Haarlem zijn huidige vorm.

1972

1987

MSD zet het Mectizan Donatie Programma op, een publiek/privaat samenwerkingsverband tussen MSD en onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Wereldbank en UNICEF. In Haarlem staat de enige fabriek ter wereld waar Mectizan wordt geproduceerd. Mectizan (ivermectine) is een geneesmiddel dat rivierblindheid en de zogenamde olifantsziekte helpt voorkomen.

Implanon®, komt in Europa op de markt. En het Mectizan Donatie Programma wordt uitgebreid met het terugdringen van de olifantsziekte. Deze ziekte wordt ook door een worm veroorzaakt en leidt tot ernstige zwellingen van lichaamsdelen.

1998

2002

Organon introduceert NuvaRing®, de vaginale anticonceptiering. De NuvaRing is een zogenaamd laag gedoseerd hormonaal voorbehoedsmiddel.

MSD Haarlem opent een nieuwe faciliteit voor de productie van vaccins zoals GARDASIL, een vaccin tegen baarmoederhalskanker.

2008

2009

Nadat in 2006 Organon, Intervet en vaccinproducent Nobilon als Organon BioSciences samen naar de beurs worden gebracht, en het in 2007 in handen komt van Schering-Plough, fuseert MSD met Schering-Plough. Voormalig Organon (Oss) en Intervet (Boxmeer) worden daarmee ook onderdeel van MSD.

Met hulp van MSD start in Oss Pivot Park, een ‘life sciences park’ dat in voormalige MSD-gebouwen ruimte biedt aan bestaande en startende (R&D-)bedrijven.

2012

2015

MSD introduceert Keytruda® een immuno-oncologisch geneesmiddel. Deze immunotherapie komt als eerste voor de indicatie (gevorderd) melanoom (een vorm van huidkanker) beschikbaar. MSD Biotech Operations Oss is een van de locaties waar de productie van Keytruda plaatsvindt. MSD blijft wereldwijd onderzoek doen naar de toepassing van deze immunotherapie bij andere kankersoorten.

Dr. William C. Campbell ontvangt de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde mede voor zijn belangrijke verdiensten voor bestrijding van rivierblindheid. Campbell werkte ruim 30 jaar als onderzoeker voor MSD en stond aan de basis van Mectizan, een tablet tegen rivierblindheid.

2015

2016

MSD introduceert Zepatier® voor de behandeling van hepatitis C.