“We zien snel het totaalplaatje en beschikken over een groot netwerk. Dan kun je veel betekenen”

Aernout Zwinkels is dit jaar één van de 29 ‘Fellows for Global Health’ van MSD. Eind juli ging hij op pad om drie maanden te gaan werken in Senegal. Aernout helpt in het West-Afrikaanse land mee om de medicijnvoorziening voor de bevolking te verbeteren. Samen met zijn Oostenrijkse collega Gabriela Bauer-Szmolek ondersteunt hij de lokale non-profit organisatie African Resource Centre.

De MSD Fellowship for Global Health is een programma van drie maanden de kennis en ervaring van MSD-medewerkers worden gekoppeld aan een specifieke vraag van non-profit organisaties wereldwijd, en beoogt om duurzame verbetering te brengen in gezondheidszorg, vooral in ontwikkelingslanden en opkomende markten. De Fellowship is opgezet ter ere van de inmiddels gepensioneerde MSD CEO Dick Clark.

“Ik vind het een eer dat ik dit mag doen. Ik sta er ook heel erg achter dat MSD dit doet. Dit heeft niks met marketing te maken, maar alles met het delen van kennis en skills. Wat dat betreft hebben we als bedrijf veel expertise in huis: we zien snel het totaalplaatje en beschikken over een groot netwerk. Dan kun je veel betekenen.”

Aernout deelt zijn kennis op het gebied van supply chain management. “Want zo overzichtelijk als het in Nederland gaat, met een apotheek waar je met je recept naartoe kunt, zo anders gaat het in Senegal. Daar heeft de distributie van medicijnen veel haken en ogen. Als Fellows willen we daar duurzaam verbetering in aanbrengen.”

Eerste ervaringen

Na de eerste maand stuurde Aernout een fraai fotoverslag. Hierin schreef hij onder meer het volgende.

“Eind juli begon mijn avontuur met een introductieweek in Johannesburg. 29 Fellows vanuit 14 verschillende landen kwamen bij elkaar. Dat was al een hele ervaring. Dan zie je pas echt hoe internationaal MSD is georiënteerd.

De eerste week in de Senegalese hoofdstad Dakar bestond uit informatie verkrijgen, interviews houden en documenten doornemen. Zo leerde ik dat er maar liefst 12 tot 14 maanden zitten tussen de aankomst van geneesmiddelen in Dakar, totdat ze uiteindelijk beschikbaar zijn voor patiënten.

In week twee en drie zijn we fieldtrips gaan maken. En overal dezelfde ervaring: er is hier nog veel te winnen op het gebied van magazijnactiviteiten die voor ons gewoon zijn.

Hoogtepunt was een bezoek aan een Health Post op een eiland waar 25.000 mensen wonen. Men leeft daar van de visvangst. Met in totaal zo’n 4000 vissersboten vissen ze tot in de buurt van Marokko. Voor medicijnen gaan ze naar de Health Post, een soort mini-ziekenhuisje met apotheek, eerste hulp en een ruimte voor bevallingen.

Het is bijzonder te zien hoe de medewerkers van African Resource Center met minimale middelen, maar vol overgave hun werk doen voor de inwoners van het eiland. En ik ben er trots op dat ik als MSD-Fellow mag bijdragen aan een efficiëntere medicijnvoorziening!”

Steun

Aernout treedt in de voetsporen van andere MSD’ers die de afgelopen jaren ook al een fellowship-opdracht deden. “Hun verhalen motiveerden me enorm. Het voelde oké om er dit jaar écht voor te gaan. Mijn leidinggevende gaf me de ruimte en ook mijn directe collega’s steunden me.”

Ook thuis kreeg Aernout groen licht om zich op te geven voor de selectieprocedure. “Ik heb vier kinderen – tieners. Zij hebben alles, ze zijn gezond, doen het goed op school, dat is allemaal zo vanzelfsprekend. In Afrika is dat helemaal anders. Het is ongelijk verdeeld in de wereld. En ik geloof in dingen delen.”

Aernout Zwinkels werkt bij de afdeling Biotech Operations van MSD in Oss.