EZETROL®

ezetrol_boog-300x217[1]

EZETROL® (stofnaam ezetimibe, MSD) is een cholesterolverlagend geneesmiddel dat de absorptie van cholesterol in de dunne darm vermindert. Er zijn diverse bronnen van het cholesterol in het lichaam. Twee belangrijke bronnen zijn absorptie via de darm en productie in de lever. Van het cholesterol in het bloed is ongeveer 25% afkomstig uit de darm en 75% afkomstig uit de lever.

Het werkingsmechanisme van ezetimibe is complementair aan een statine, bij combinatie van deze twee geneesmiddelen wordt het cholesterol daarom op 2 verschillende manieren verlaagd.

Ezetimibe wordt naarst een cholesterolverlagend dieet gebruikt voor patiënten met primaire (heterozygote familiaire en niet-familiaire) hypercholesterolemie die niet voldoende onder controle zijn met een statine alleen of als monotherapie bij patiënten bij wie een statine ongeschikt wordt geacht of niet verdragen wordt. Ezetimibe is ook geïndiceerd voor patiënten met een erfelijke ziekte (1. homozygote familiaire hypercholesterolemie en/of 2. homozygote sitosterolemie, ook fytosterolemie genoemd). Bij patiënten met hart- en vaatziekte verlaagt ezetimibe, in combinatie met een statines, het risico op een hartaanval, of beroerte.