MSD en diabetes type 2

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Het aantal mensen met diabetes type 2 groeit heel snel. Momenteel hebben ruim één miljoen mensen in Nederland diabetes. MSD zet vooral in op de behandeling van diabetes type 2, ook wel ‘ouderdomssuiker’ genoemd. Dit openbaart zich meestal pas later in het leven, en dan vooral bij 55-plussers. Hoe groot het probleem is blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC: één op de drie Nederlanders krijgt diabetes type 2 en de helft van de Nederlanders een voorstadium daarvan. Ook lopen veel mensen in Nederland rond met diabetes type 2 zonder dat ze het weten.
Lees HIER meer over waarom wij ons blijven inzetten voor de strijd tegen diabetes.

Diabetes type-2 in tijden van COVID-19

‘Blijf juist nú niet weg van zorg.’

Als je diabetes type 2 hebt, kun je in het begin weinig symptomen ervaren. Al kan diabetes na een paar jaar problemen in het hele lichaam geven. Bijna alle complicaties hebben te maken met twee dingen: beschadigde bloedvaten en zenuwen in het lichaam. Juist daarom is regelmatige controle onmisbaar.
Desondanks zagen Nederlandse huisartsen in de periode van 9 maart tot 24 mei een kwart minder patiënten in hun praktijk. Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder 350 huisartspraktijken uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit. Mensen waren en zijn bang dat ze door het bezoeken van de huisartspraktijk meer risico lopen op besmetting met COVID-19…

diabetes complicaties

De feiten op een rij

Diabetes type 2 komt steeds vaker voor. Een gezonde leefstijl kan helpen om diabetes type 2 te voorkomen, maar dat lukt niet altijd. Lees hier de feiten!
Wist je dat:

  • … 1 op de 3 van de huidige volwassen Nederlanders van 45 jaar en ouder diabetes type 2 krijgt?
  • … het wel tot 24 uur kan duren voordat je lichaam hersteld is na een hypo?

Interactieve animatie over diabetes

Mensen kunnen de veelheid aan informatie die ze via de zorgverlener ontvangen vaak lastig onthouden. TherapieTube is een nieuw online filmkanaal met verschillende filmpjes rondom ziektebeelden en medicijnen, speciaal ontwikkeld voor mensen die bij de apotheek zijn geweest om hun geneesmiddelen op te halen. Zo kun je alle informatie op een rustig moment alleen of samen met huisgenoten of mantelzorgers bekijken. Bekijk de interactieve animatie hiernaast!

Bekijk de interactieve animatie:

De oudere diabetespatient

Hieronder kun je drie korte video’s bekijken van de heer Rami Koch (diabetespatient) en zijn huisarts.

Wat je moet weten over diabetes type 2

MSD zet vooral in op de behandeling van diabetes type 2. Negen op de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op. Als het niet lukt om met een gezonde leefstijl het bloedsuikergehalte op niveau te houden, dan kan een arts medicijnen voorschrijven.

diabetes type 2 9 op de 10 mensen

Wij zorgen voor gezondheid

Onze geschiedenis in diabeteszorg gaat bijna een eeuw terug. MSD heeft door de overname van Organon al bijna een eeuw ervaring met ontwikkeling en productie van insuline in Oss.

Elk jaar besteedt MSD aandacht aan Wereld Diabetes Dag.

diabetes type 2 hypo 24 uur

Wist je dat…

… het wel tot 24 uur kan duren voordat het lichaam hersteld is na een hypo?
Als je diabetes hebt, is het je vast wel eens overkomen: een hypoglykemie, kortweg ‘hypo’. Dit is een sterke daling van de bloedglucosespiegel, die voor een flinke impact op je lichaam kan zorgen.

diabetes complicatie hart

Complicaties

Diabetes kan (op korte en lange termijn) voor lichamelijke complicaties zorgen. Bijvoorbeeld aan je voeten, ogen, nieren, zenuwen en hart- en bloedvaten. Ook ben je gevoeliger voor infecties. Complicaties kunnen ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen.