Diabetes centraal tijdens Wereldgezondheidsdag

6 april 2016 – Op donderdag 7 april is het Wereldgezondheidsdag. Dit jaar staat deze dag in het teken van diabetes. MSD besteedt in het kader van het 125-jarig bestaan ook extra aandacht aan de zorg voor mensen met diabetes.

Op Wereldgezondheidsdag vraagt de World Health Organization (WHO) aandacht voor de vele ziektes en de daarbij behorende taboes. Dit jaar ligt de focus op diabetes. De belangrijkste doelstellingen van de Wereldgezondheidsdag-campagne zijn dit jaar het vergroten van het bewustzijn over de stijging van diabetes en de duizelingwekkende lasten en gevolgen hiervan, met name in de lage en midden-inkomenslanden. Ook wil men met een reeks specifieke, effectieve en betaalbare acties diabetes aanpakken.

beat_diabetes_2016Wist je dat:
• ongeveer 422 miljoen mensen wereldwijd diabetes hebben? (bron: WHO)
• hart- en vaatziekten verantwoordelijk zijn voor 50 tot 80 procent van de sterfgevallen onder mensen met diabetes? (bron: WHO)
• in 2012 ongeveer 1,5 miljoen mensen wereldwijd zijn overleden aan de gevolgen van diabetes? (bron: WHO)
• 9 op de 10 mensen met diabetes het type 2 hebben? (bron: DVN)
• ruim 1 miljoen Nederlanders diabetes mellitus hebben? (bron: DVN)
• en dat daar elke dag 145 mensen bij komen? (bron: DVN)

Bijna een eeuw ervaring in diabeteszorg

Onze geschiedenis in diabeteszorg gaat bijna een eeuw terug. Het huidige MSD in Nederland combineert de jarenlange ervaring van een aantal farmaceutische bedrijven, die allen hun sporen verdiend hebben op het gebied van productie, onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen voor mens en dier.
MSD Nederland was in 1954 de eerste vestiging van MSD in Europa, maar heeft door de overname van Organon (in 2009) al bijna een eeuw ervaring met ontwikkeling en productie in Oss. In 1923 werd gestart met de winning van insuline uit de alvleesklieren van varkens uit de slachterij, toen onder de naam Organon. Het eerste product van Organon – insuline – was een unicum in de wereld. Twintig jaar geleden stond MSD aan de basis van de ontdekking van DPP4-remmers.

Betrokken partner in diabeteszorg

Anno 2016 vraagt MSD op bijzondere wijze aandacht voor de wereldwijde strijd tegen diabetes. Elk jaar vinden op 14 november wereldwijd evenementen plaats om aandacht te vestigen op diabetes. Dit gebeurt onder meer door het blauw verlichten van bekende en monumentale gebouwen, overal ter wereld. MSD sloot hier vorig jaar bij aan door de bekende witte hoogbouw in de Waarderpolder (Haarlem) in blauw te hullen. Er zijn plannen om dat dit jaar opnieuw te doen, in Haarlem en Oss. En onlangs nam MSD deel aan de Nationale Diabetes Dag in Amersfoort, een tweejaarlijks top-event waar diabetes in al z’n dimensies aan bod komt.
Samen met partners leveren wij een bijdrage aan het optimaliseren en doelmatiger maken van de zorg. Dat doen we ook voor diabetes. Samen met partners werken wij aan oplossingen om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren. Zo werken we aan therapietrouw- en beweegprogramma’s en bieden wij voorlichtings- en informatiematerialen aan over diabetes. Op deze manier ondersteunen we zorgverleners én mensen met diabetes.

Meer informatie kun je vinden op de volgende websites: