Belang van vaccineren onderstreept tijdens World Immunization Week

Van 24 tot en met 30 april was het World Immunization Week, een initiatief van World Health Organization (WHO). Het thema is #VaccinesWork en had tot doel zo veel mogelijk mensen in de wereld te beschermen tegen infectieziekten. Daarmee wordt het belang van vaccineren onderstreept: vandaag de dag helpen vaccins meer dan 30 infectieziekten te voorkomen. MSD speelt een belangrijke rol in de bestrijding van infectieziekten en werkt al meer dan een eeuw aan de ontdekking, ontwikkeling, productie en distributie van innovatieve vaccins.

Pokken maakten ooit miljoenen dodelijke slachtoffers, maar tegenwoordig bestaat de ziekte niet meer. Ook polio is bijna van de aardbodem verdwenen. Dankzij vaccins maken mazelen, kinkhoest en de bof minder slachtoffers dan ooit. #VaccinesWork. Het blijft daarom belangrijk om je te laten vaccineren, hier in Nederland en in de rest van de wereld. De WHO schat dat er nu wereldwijd jaarlijks tussen de 2 en 3 miljoen minder doden te betreuren zijn door vaccinaties. En het heeft zich ten doel gesteld om nog eens 1,5 miljoen dodelijke slachtoffers te voorkomen door wereldwijd de vaccinatiegraad te verhogen.

 

 

MSD in Haarlem een belangrijke schakel

MSD streeft ernaar dat zoveel mogelijk mensen over de hele wereld toegang hebben tot onze vaccins. De locatie in Haarlem speelt daarbij een belangrijke rol: vanuit hier verpakken en distribueren we jaarlijks 80 miljoen doses vaccins naar 140 landen wereldwijd. Sinds 2010 is de distributie van het aantal doses bijna verdubbeld tot ruim 150 miljoen doses vaccins per jaar.

Dr. Maurice Hilleman

MSD collega Maurice Hilleman (1919-2005) speelde een essentiële rol bij de vele ontwikkelingen op het gebied van vaccins. In zijn hele carrière ontwikkelde hij meer dan veertig vaccins voor zowel mensen als dieren. Hij wordt daarom beschouwd als de meest succesvolle ontwikkelaar van vaccins in de geschiedenis. Een flink aantal van de vaccins van Hilleman is nog steeds in gebruik.

1 http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs378/en/