“Met onze vaccins maken wij een verschil!”

Een van de belangrijkste MSD locaties voor de verpakking van vaccins staat in Haarlem. Tot eind 2017 stond Astrid Kroesemeijer aan het hoofd ervan. “Overal ter wereld worden kinderen en volwassenen met onze vaccins beschermd tegen ziekte. Dat zeg ik ook tegen mijn team: door ons werk kunnen kinderen de eerste jaren van hun leven ‘gewoon gezond’ zijn en volwassenen gezond blijven. Wij maken een verschil!”

Jarenlang heeft Astrid de vaccinafdeling van MSD in Haarlem geleid. “Werken met vaccins blijft leuk. In de fabriek krijgen we keer op keer te maken met compleet nieuwe ontwikkelingen en de vaccins die we hier maken zijn en blijven om meerdere redenen uniek.”

“In Nederland daalt de vaccinatiegraad nu, maar wij merken daar niets van. Hier in Haarlem verpakken wij namelijk MSD-vaccins voor bijna alle landen in de hele wereld. Wereldwijd groeit de vraag naar vaccins juist fors1. Neem landen als India2 en China3, daar zijn nog zoveel mensen niet ingeënt. Toevallig kregen we deze week groen licht voor de aanschaf en installatie van een nieuwe verpakkingslijn, om nog beter aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen. En daar zal het denk ik niet bij blijven…”

“Werken met vaccins is totaal anders dan werken met geneesmiddelen. Door de bijzondere aard van het product, maar ook door het productieproces. Wij werken ook met ‘levend materiaal’, dat zorgt voor extra uitdagingen in het productieproces. Dat gehele proces duurt van start tot finish ongeveer twee jaar4. Da’s veel langer dan bij de meeste geneesmiddelen en daarom moet je ver vooruit plannen. Vaccins worden altijd gekoeld opgeslagen en vervoerd; en ze mogen maar een beperkte tijd uit de koelkast zijn. Ook heeft elk land zijn eigen specifieke eisen en wij zorgen dat aan al die eisen volledig voldaan wordt.”

“Ons team bestaat nu uit zo’n 80 betrokken collega’s. De meesten werken in een 24-uurs rooster op één van onze zes technisch-hoogwaardige verpakkingslijnen. Samen verpakken en verschepen we nu per jaar zo’n 80 miljoen flesjes en spuitjes van 10 verschillende vaccins, voor meer dan 100 landen5.”

Voorkomen is beter dan genezen

“Verder is de vraag bij vaccins nooit mooi gelijk over het jaar verdeeld. Stel dat er ergens ter wereld een mazelenuitbraak is, dan heeft dat direct invloed op onze operatie. Daarom houden we op onze verpakkingslijnen altijd capaciteit vrij voor spoedorders; voor mensen die het vaccin krijgen kan het immers gaan om het verschil tussen leven en dood.”

“Het is prachtig dat er geneesmiddelen zijn om mensen beter te maken, maar het is natuurlijk nog mooier als je ervoor kunt zorgen dat mensen helemaal niet ziek worden. Onze vaccins beschermen tegen vele ziektes die worden veroorzaakt door bacteriën en virussen. Zoals het Humaan Papillomavirus (HPV) dat kan leiden tot verschillende soorten kanker zoals baarmoederhalskanker, anale en vaginale kanker, en ook tot genitale wratten6. Vaccins voorkomen ook kinderziektes zoals mazelen, rode hond en de bof en ze beschermen daarmee jonge kinderen. Bij ons zijn dat vrijwel ‘verdwenen ziektes’, dankzij vaccinaties. Maar daalt de vaccinatiegraad, dan kan het ook hier weer fout gaan7. Kijk maar naar de recente mazelenuitbraken in Duitsland en Italië.”

Twijfel

“Soms twijfelen mensen over het nut en de veiligheid van vaccinaties. Dat is ieders goed recht, maar voor mij is het geen punt van discussie, gezien het mogelijke leed dat met vaccinatie kan worden voorkomen8.”

“Onlangs kreeg de moeder van een meisje met wie mijn dochter in een sportteam zat de diagnose baarmoederhalskanker veroorzaakt door het HPV-virus. Toen zij jong was, was er nog geen vaccin beschikbaar.”

“Zo’n verhaal zet je wel aan het denken. Beseffen we wel genoeg waarom en voor wie wij ons werk doen? Soms doe ik daarom bij een werkoverleg een quizje, met vragen als: ‘wat doet dit vaccin’ of ‘waarom groeit de vraag naar dit vaccin’. Even stilstaan bij hoe wij bijdragen aan een betere gezondheid van mensen, in alle uithoeken van de wereld!”

Astrid Kroesemeijer werkte voor het ‘Integrated Proces Team Vaccines’ in Haarlem en is nu Director Packaging and Labelling.

  1. Persbericht Access to Medicines Index
  2. Website RVO
  3. Interne memo
  4. Website IFPMA
  5. Interne memo
  6. Website RIVM
  7. Website RIVM
  8. Website RIVM