“Dat er nu geneesmiddelen zijn waarmee hepatitis C écht kan worden genezen, dat is fantastisch”

Chronische hepatitis C is een virusziekte die tot ernstige leverschade kan leiden. Sinds kort zijn er innovatieve geneesmiddelen beschikbaar met een grote kans op genezing van hepatitis C. “Nu is het zaak om geïnfecteerde patiënten op te sporen”, zegt MSD’er Anja Moers. Samen met artsen en collega’s werkt zij daar iedere dag aan. “Door goed samen te werken kunnen we deze strijd winnen.”

“Nederland zonder chronische hepatitis C. Dankzij innovatieve geneesmiddelen komt dat steeds dichterbij. Tot kort geleden was de behandeling van hepatitis C zwaar en lang niet altijd succesvol. Veel geïnfecteerde mensen hielden het niet vol en staakten de behandeling. Vaak verloren artsen hen daarna uit beeld.”

Kans

“De laatste tijd hebben verschillende geneesmiddelenbedrijven, waaronder MSD, direct werkende virusremmers geïntroduceerd. De behandeling van de ziekte is daarmee eenvoudiger geworden en patiënten hebben een grote kans op volledige genezing. Dat is fantastisch! Nu is het zaak om alle patiënten op te sporen, zodat artsen hen kunnen behandelen. Maar dat opsporen is lastig. Omdat mensen echt ‘kwijt’ zijn, maar ook omdat veel mensen met hepatitis C niet eens weten dat ze het virus bij zich dragen.”

“Immigranten, mensen met een drugsverleden, mannen die seks hebben met mannen, soms ook nog eens drager van het hiv-virus… Ik heb het idee dat mensen uit risicogroepen voor een Hepatitis C-infectie ook nog moeten opboksen tegen – onterechte – vooroordelen en stigma’s. Voor mij is dat alleen maar een extra reden om hen te willen helpen. En nu hebben wij die kans! Op genezing en om nieuwe besmettingen te voorkomen.”

Samen deze strijd winnen

“Een van de leukste dingen van mijn werk is de samenwerking met artsen. Samenwerken om niet-gediagnosticeerde mensen op te sporen en eerder gediagnosticeerde mensen terug te vinden. Goed samenwerken kan alleen als je elkaar vertrouwt en alles open en eerlijk met elkaar kunt bespreken. De arts vertrouwt op mijn kennis van het speelveld en ziet mij als partner. In goede en slechte tijden, maar altijd met hetzelfde doel voor ogen: mensen met hepatitis C genezen!”

“De patiënt staat bij mij altijd voorop; het feit dat ik voor hen echt een verschil kan maken, zorgt dat ik al ruim 17 jaar met plezier naar m’n werk ga. Ik geniet van het enthousiasme bij artsen als onze samenwerking vruchten afwerpt. En ik hou van de interactie met mijn MSD-team. Teamwork, binnen en buiten de MSD-muren, waarmee wij bijdragen aan een wereld zonder Hepatitis C… Daar word ik blij van!”

Anja Moers is Market Access Manager bij MSD

Lees hier meer over MSD en Hepatitis C

Bekijk het verhaal van Anja ook in onze corporate video via ons YouTube kanaal.